Hoofd en hart

Zelf weet je het al: met sommige mensen verloopt het contact veel gemakkelijker dan met anderen. De psycholoog Jung onderscheidde mensen die meer afgaan op hun verstand van mensen die meer afgaan op hun gevoel.

Je hebt voor een goede vriend zijn kamer geschilderd. Als je vriend een voeler is, zal hij je als eerste bedanken en complimenteren dat je dit zo goed hebt gedaan en hoe passend je de kleur hebt uitgezocht. Is je vriend een denker, iemand die zich bij voorkeur laat leiden door logica, dan zal hij als eerste opmerken wat er niet goed is. Bijvoorbeeld dat je een hoekje bent vergeten of dat de afplaktape nog over het stopcontact zit.

Hoe je de reactie van een “denker” ervaart, dat zal van je eigen persoonlijkheid afhangen. Ben je een “voeler”, dan zul je de reactie van de “denker” vervelend en bot vinden. Ben je een “denker”, dan zul je een dergelijke reactie accepteren en begrijpen.

Het is voor het effectief communiceren belangrijk om te weten wat je eigen stijl is en die van de “ontvanger”. Als je je communicatiestijl op de ontvanger aanpast, dan zul je effectiever worden. Denk bijvoorbeeld aan je collega. Je wilt iets van hem gedaan krijgen. Is je collega een “denker”? Kom dan zakelijk met de feiten! Is je collega een voeler? Benadruk dan eerst de fijne relatie en kom juist niet meteen ter zake.

Tips om te achterhalen wat je zelf bent en wat de ander is:

Typisch taalgebruik voor een denker is Typisch taalgebruik voor een voeler is
ik denk …
wat zijn de feiten?
is het wel altijd zo?
waarom?
criteria
ik voel…
wie heeft hier behoefte aan?
wat vind de groep ervan?
wat kan ik voor je doen?
persoonlijke omstandigheden
Denkers houden ervan om kritische vragen te stellen, gericht op logica.
Zijn vooral zakelijk.
Houden van analyseren.
Voelers steken energie in de relatie, vinden het fijn als er harmonie is.
Hebben oog voor motieven en menselijke waarden.

In de MBTI is dit onderscheid in “denkers” en “voelers” 1 van de 4 pijlers die je persoonlijkheid bepalen Wil je meer weten over de MBTI en ben je benieuwd naar je eigen persoonlijkheidstype? Dan is individuele coaching mogelijk.

In de workshop “Met meer plezier en effect leiding geven” werken we vanuit de MBTI en krijg je inzicht in jouw communicatiestijl en die van anderen. In het programma is ruimte om te oefenen met het aanpassen van jouw stijl op die van de ander.