Inspiratie voor zelfmanagement

In “De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween1 is Allan Karlsson de hoofdpersoon. Op de dag dat hij 100 wordt, gaat hij op weg. Hij ontvlucht het verjaardagsfeest dat voor hem is georganiseerd in het bejaardentehuis. Niet in de laatste plaats vanwege de betutteling van zuster Alice. Zodra Allan dit besluit heeft genomen, klimt hij uit het raam. Op zijn sloffen. Hij kijkt nog een keer om en zegt tegen zichzelf dat hij dan maar op een andere plaats en plek moet doodgaan. Met een klein beetje geld gaat hij op weg naar het busstation.

Het aanpassen aan omstandigheden, het maken van vrienden en het op tijd zijn borrel willen drinken, blijkt Allan zijn hele leven al te doen. Hij kent zijn grenzen en vertrekt wanneer er zaken gaan plaatsvinden die hem niet zinnen. Hij wordt niet gehinderd door angsten of vooroordelen of een negatieve blik. Hij gaat met een zekere nieuwsgierigheid op pad, treedt nieuwe situaties met zelfvertrouwen tegemoet en weet anderen voor zich in te nemen of deskundig uit te schakelen. Daarbij maakt hij optimaal gebruik van zijn deskundigheid: het maken van bommen.

Het goed geschreven boek kan ik aan iedereen aanraden die bezig is met zelfmanagement of loopbaanontwikkeling. Je wordt vrolijk van de avonturen van Allan en zijn levensstijl. Allan laat zien dat je als zaken niet meer bevallen, je keuzes kunt maken, ook al kun je de consequenties niet overzien. Of het nu gaat om het beter omgaan met een chronische ziekte of om het vinden van de baan die bij je past.

Het in actie komen en op weg gaan, sluit wonderwel goed aan bij de kern van Herminia Ibarra ’s boek “Working Identity (2004)2. Zij houdt een pleidooi om loopbaanontwikkeling vorm te geven door vooral in actie te komen. De aanpak van zelfreflectie, introspectie en planning, zodat mensen weten wat ze willen en doelgericht op pad gaan om een carrière stap te gaan maken, is dus niet de aanpak die zij aanraadt. Zij stimuleert juist het gaan experimenteren door te doen. Op reis te gaan, net als Allan Karlsson.

_____________________________________
[1] De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween, Jonas Jonassen, 2011, uitgeverij Signatuur
[2] Working Identity, Herminia Ibarra, Harvard Business Review Press, 2004